Skip to main content

Her er lidt hjælp til selvhjælp, nu når elpriserne er steget. Samt mulighed for, at reducere CO2 udledning. De fleste familier kan reducere deres strømforbrug med en tredjedel, hvis der ændres i adfærd og elektronisk indkøb.

Er dit hus tæt

 • Tjek at døre, vinduer og loftrum er lukket ordentligt til(især hvis du har varmepumpe).
 • Brug evt. et stykke papir til at tjekke om dine vinduer slutter tæt.
 • Skift evt. tætningslister, så vinduet holder den kolde luft ude.

 

Spar på lyset

 • Skift alle pærer ud med LED-pærer. Belysning står for omkring 12 % af elregningen.
 • LED-lys i boligen

LED-pærer er kun dyrere i anskaffelse end andre. Til gengæld holder de markant længere og bruger mindre energi. Så over tid er pengene tjent ind.

Standbyfunktion

 • Standbyfunktioner står for 10-15 % af elregningen. Så husk, at det er ikke nok at slukke fjernsynet med fjernbetjeningen.
  Det gælder ting som computer, radio, spilkonsol, fladskærm, og hvad du ellers har af elektronik.
 • Brug el spareskinne.
  Med en elspareskinne er det nemt at slippe for at bruge for meget standby-strøm. En elspareskinne er en stikdåse, hvor der ofte er en tænd/sluk-funktion på. Du slukker for elspareskinnen, og du slukker samtidig for alle de tilsluttede apparater. Du kan eksempelvis samle alle ledninger til fjernsyn og tilbehør som Google Chromecast, dvd-afspiller og højttaler i den samme elspareskinne og på den måde undgå at bruge standbystrøm.

Energimærke A

 • Hårde hvidevare kan være strømslugere.
  Energimærke A bruger mindst strøm.
 • Tørretumbler
  Det koster omkring 7 kr. pr. gang i strøm, du tørrer tøj i tørretumbleren, hvis du har en tørretumbler i energiklasse C. Det bliver til mere end 1.200 kr. om året, hvis du bruger tørretumbleren tre gange om ugen.

Ny cirkulationspumpe

Mange har en forældet cirkulationspumpe. Og da den typisk står for 10 % af husstandens samlede energiforbrug, er der penge at hente ved at få en ny. Der er nemlig sket en stor udvikling i løbet af de seneste 10 år, og med en ny cirkulationspumpe kan du spare op mod 800 kr. om året.

Det koster ca. 4.000 kr. at få leveret og monteret en ny cirkulationspumpe.

Små råd til at spare strøm i hverdagen:
Fyld vaske- og opvaskemaskinen helt op, før de startes.
Vask tøj ved lavere temperaturer. Kun håndklæder og viskestykker skal vaskes ved 60 grader. Det meste tøj bliver rent ved 30 grader.
Brug mindre vand under madlavning.
Brug ordentlige gryder og pander. Hvis der er buler i gryder og pander, optager de ikke ligeså let varme fra varmepladerne.